Levi Soyunun Kâhinliğinden Üstün Olan Melkisedek

ıbraniler 7:1-10

Levi Soyunun Kâhinliğinden Üstün Olan Melkisedek


Yazar daha önce de birkaç kez İsa’nın ‘Melkisedek düzeni uyarınca’ başkâhin atandığından söz etmişti. Bugün ele alınan ayetlerde tekrar aynı konuya döndüğünü görüyoruz. Yaratılış 14:17-20. ayetlerde söz edilen ıbrahim ile Melkisedek olayında, Melkisedek’in kâhinliğinin Levi soyunun kâhinliğinden üstün olduğu açıklanmaktadır.


Tanrı’nın ayetlerdeki kimliği:

1. ayet: İsa, hem kral hem de kâhin olarak gelendir. Melkisedek, şalem Kralı ve yüce Tanrı’nın kâhiniydi. İsa Mesih de Melkisedek gibi kral ve kâhin olarak geldi (Mez.110:4). Rabbimiz kâhin olarak geldi ve yetkin bir sunuyla Tanrı’yla insan arasında köprü kurarak onları barıştırdı.

2. ayet: İsa, Doğruluk ve Esenlik Kralı’dır. Mesih, doğruluk ve esenlikle hükmeden Tanrı’nın Egemenliği’nin Kralı’dır. O’nun Müjdesi’nin duyulduğu her yerde doğruluk ve esenlik de duyuruluyor. Rab’bin doğruluk ve esenliğini duyuruyor muyum?

3, 8. ayetler: İsa, ölümden dirilerek sonsuza dek başkâhin oldu. Melkisedek gibi Mesih’in de günlerinin başlangıcı yoktur. O, başlangıcı ve sonu olmayan, “sonsuza dek kâhin Olan’dır. Levi soyundan gelen kâhinlerin hepsi öldü, ama Mesih sonsuza dek kâhindir. İsa Mesih’in Levi soyundan gelen kâhinlerden farklı olan bir diğer yönü de, dirilişiyle sonsuza dek kâhin kalarak zayıflıklarımızda bize yardım etmesidir. Rabbimiz, Tanrı’nın sağında oturmakta ve imanlıların kurtuluşa erişmeleri için dua etmektedir.

4-10. ayetler: Melkisedek, Levi oğullarından daha üstün olan kâhindir. Çünkü ıbrahim ona ondalık sundu (4-6, 9, 10. ayetler), o da ıbrahim’i kutsadı (6, 7. ayetler). Ayrıca sonsuz yaşama sahiptir (8. ayet). Yasa uyarınca kâhinlik yapan Levi oğullarından daha üstün olması nedeniyle, yasaya geri dönmek yerine daha üstün olan başkâhinimiz İsa’ya sımsıkı sarılmalıyız.

Dua: Tüm kâhinlerden üstün ve sonsuza dek başkâhinimiz olan İsa’m, sana şükranlarımı sunuyorum.

 
Mujde.org