ıman

10. bölümün sonunda imanlıların uyarıldığını ve cesaretlendirildiğini gördük. 11. bölümde ise, Eski Antlaşma döneminde yaşayanlardan bazıları iman örnekleri olarak gösteriliyor. Bu bölümde iman, sonraki konuları açıklamak için tanımlanmış olabilir (1, 2. ayetler).


Bana hangi öğütler verilmektedir?

1, 3. ayetler: Gerçek iman, Tanrı’nın sözünü kabul etmek (1. ayet), O’nun beğenisini kazanmak (2. ayet), kudretini kabul etmektir (3. ayet). Bu saydıklarımıza göre iman, görünen şeyleri değil, daha iyi olanı umut etmek, görünmeyen, ama çalışmakta olan Tanrı’ya güvenmektir. Görünenlere güvenmeyip sonsuza dek kalıcı olanı umut ederek yaşayalım.

4. ayet: Habil iman sayesinde daha iyi bir kurban sunarak doğru biri olarak kabul edildi. Habil iman sayesinde Tanrı’nın isteğine itaat edebildi. ıman, bilgeliği ve düşünceleri değil, Tanrı’nın isteğini ön planda tutmaktır.

5, 6. ayetler: Hanok bu dünyada yaşarken Tanrı’yı hoşnut eden biri olduğuna dair tanıklık edildi. Tanrı’yı hoşnut ettiği için ölümü tatmadan yukarı alındı. Bizler de Tanrı’yı hoşnut etmek için O’nun yaşayan Tanrı olduğuna ve umut edenleri yanıtsız bırakmadığına iman etmeliyiz. Tanrı’yı hoşnut eden imanlı bir yaşam sürersek, bize sonsuz yaşam verilecektir.

7. ayet: Nuh, Tanrı’dan henüz olmamış olaylarla ilgili uyarı aldığında, Tanrı korkusuyla gemiyi yaparak O’nun sözüne itaat etti. ıman sayesinde ailesini kurtardı, dünyayı yargıladı ve imana dayanan doğruluğun mirasçısı oldu.

8-10. ayetler: ıbrahim Tanrı tarafından çağırıldığında nereye gideceğini bilmeden yola çıktı ve vaat edilen topraklara gelip çadırda yaşadı. Çünkü görünmeyen Tanrı’nın yaptığı kenti umut ediyordu. Sonsuz kenti umut edenler, kendilerini dünyasal şeylere kaptırmazlar. Bütün bu açıklamalara rağmen dünyada daha fazla mala sahip olmak için açgözlülük yapıyor muyum?

11, 12. ayetler: Sara kısır ve yaşlı olduğu halde, Tanrı’nın vaadine güvenerek çocuk sahibi oldu. Tanrı’nın vaat ettiği gibi, bu çocuktan sayısız torunu oldu.

Dua: Yüce Tanrım, her zaman imanla yaşamak ve imanlı davranışlar sergileyerek seni hoşnut etmek istiyorum.

 
Mujde.org