Neden Böyle Oluyor?

Habakkuk 1:12 – 2:4

Neden Böyle Oluyor?


Tanrı’nın yabancı bir ulus aracılığıyla Yahuda’yı cezalandıracağını duyan Peygamber Habakkuk buna çok üzülür ve, “Neden böyle oluyor?” diye sorar. O’ndan gelecek yanıtı duymak için de gözcü kulesinde bekler.


Tanrı’nın ayetlerdeki kimliği:

2:2. ayet: Tanrı, Peygamber Habakkuk’un duasını yanıtlar ve göreceklerini taş levhalara yazmasını buyurur. Sorunlarla karşılaştığımızda acil bir yanıt bulmak için dua etmemize rağmen, daha önemli olan Tanrı’nın sözleri üzerinde derin düşünmeyi ihmal ediyor muyuz?

2:3. ayet: Tanrı’nın dünya tarihini nasıl yönlendirdiği sıkça unutulmaktadır. Tanrı olayların zamanını önceden belirlemiştir. ınsanlara göre gecikmiş gibi görünse de, Tanrı belirlediği zamanda kendi isteğini gerçekleştirir.

Bana hangi öğütler verilmektedir?

12-14. ayetler: ısrail halkını işledikleri günahlar nedeniyle Tanrı’ya şikayet eden peygamber, ısrail’in yabancı bir ulus aracılığıyla cezalandırılacağını duyunca, “Neden?” sorusuyla O’nun sadakatini sorguladı. Habakkuk itaat-sizlik karşısında haklı bir öfke duydu. Ama tarihe yön veren Tanrı’nın en ince detayları bile tasarladığına ilişkin tam bir güvene sahip değildi. Kendimin, ailemin, topluluğumun ve ülkemin geleceğini Tanrı’nın güvenilir eline bırakabiliyor muyum? Sıkıntılı ve kritik durumlarda imanın değeri anlaşılacaktır. Sessizce Tanrı’yı beklemeliyiz.

15-17. ayetler: Bu ayetlerde ısrail, oltaya veya ağlara takılan balığa benzetilmektedir. Kötülük yapan kişilerin rahat bir yaşam sürdüğünü görür, ama bunun nedenini açıklayamayız. Yalnızca, tüm evreni yöneten Baba Tanrı’ya güvenmeliyiz.

2:1. ayet: Sorduğu sorudan sonra peygamberin gözcü kulesine çıkması, onun kendi düşüncelerini bir kenara bırakarak Tanrı’nın sesine kulak vermek istemesindendir. Sıkıntılarıma dünyasal çözümler aramak yerine Tanrı’nın sesine kulak vermeliyim.

Dua: Rabbim, sıkıntılı zamanlarımda da sana olan güvenimi kaybetmemem için bana yardım et!

 
Mujde.org