Kanaması Olan Kadının ıyileşmesi

Markos 5:21-34

5:21  İsa tekneyle karşı yakaya dönünce, çevresinde büyük bir kalabalık toplandı. Kendisi gölün kıyısında duruyordu.
5:22,23  Bu sırada havra yöneticilerinden Yair adında biri geldi. İsa'yı görünce ayaklarına kapandı, "Küçük kızım can çekişiyor. Gelip ellerini onun üzerine koy da kurtulsun, yaşasın!" diye yalvardı.
5:24  İsa adamla birlikte gitti. Büyük bir kalabalık da ardından gidiyor, O'nu sıkıştırıyordu.
5:25  Orada, on iki yıldır kanaması olan bir kadın vardı.
5:26  Birçok hekimin elinden çok çekmiş, varını yoğunu harcamış, ama iyileşeceğine daha da kötüleşmişti.
5:27  Kadın, İsa hakkında anlatılanları duymuştu. Bu nedenle, kalabalıkta O'nun arkasından gelip giysisine dokundu.
5:28  ıçinden, "Giysilerine bile dokunsam kurtulurum" diyordu.
5:29  O anda kanaması kesiliverdi. Kadın, bedeninin derinliğinde acıdan kurtulduğunu hissetti.
5:30  İsa ise, kendisinden bir gücün akıp gittiğini hemen anladı. Kalabalığın ortasında dönüp, "Giysilerime kim dokundu?" diye sordu.
5:31  Öğrencileri O'na, "Seni sıkıştıran kalabalığı görüyorsun! Nasıl oluyor da, 'Bana kim dokundu' diye soruyorsun?" dediler.
5:32  İsa kendisine dokunanı görmek için çevresine bakındı.
5:33  Kadın da kendisindeki değişikliği biliyordu. Korkuyla titreyerek geldi, İsa'nın ayaklarına kapandı ve O'na bütün gerçeği anlattı.
5:34  İsa ona, "Kızım" dedi, "ımanın seni kurtardı. Esenlikle git. Acıların son bulsun."

İsa'nın ayetlerdeki kimliği:

21-24: Havra yöneticilerinden Yair İsa'ya gelip ölmek üzere olan kızını kurtarmasını istediğinde İsa onunla birlikte gider. İsa yolculuktan ve hizmetlerinden yorulmuş olabilir, ama kendisine gelip yardım isteyenleri geri çevirmez. İsa'nın bizim acil yardım seslerimize de yanıt vereceğine güvenerek O'na seslenelim.

25-29: İsa kanaması olan kadının senelerdir çözemediği büyük bir sorundan kadını kurtarır. Bu kadın senelerdir doktorlara gitmesine ve varını yoğunu hastalıktan kurtulmak için harcamasına rağmen iyileşmemişti. İsa'nın giysisine dokunsam kurtulurum diye İsa'ya yaklaşıp O'nun giysisine dokunan kadının imanını gören İsa onu hemen iyileştirir. İsa imanla kendisine yaklaşanlara yanıt verir. İsa'ya yaklaşıp istekte bulunmak istediğim bir konu ya da sıkıntılarım varsa hemen imanla O'na seslenelim.

30-34: İsa iyileşenin kim olduğunu görmek ister. İsa kadının imanını çevrede bulunan kalabalığa göstermek ister. İsa kadının sadece bedensel hastalıktan kurtulmasını istemez, onun ruhsal olarak da kurtulmasını ister. Rab her gün kendi sözüyle benim iç dünyamı da yenilemek ister. Bedensel ya da ruhsal olarak bana acı veren zayıflığım ya da hastalığım var mı? İsa'nın beni iyileştirebileceğine inanarak O'na yaklaşmalıyım.

Bana hangi öğütler verilmektedir?

22,23: Yair kızının kurtulması için yalvarır. O İsa'nın kızını kurtarabileceğine inanıyordu. Çocuklarımız için Rab'den ne diliyoruz? Hâlâ İsa'ya iman etmeyen çocuklarımız ya da yakınlarımız var mı? Onların kurtulması için hemen dua edelim.

27: Kanaması olan kadın İsa'nın giysisine dokunsa bile iyileşeceğine inanarak O'nun giysisine dokunur. Eski Antlaşma'ya göre kanaması olan biri toplumun içine katılamazdı (Lev.15). Buradan kadının yaptığı hareketin büyük cesaret gerektirdiğini görebiliriz. İsa'nın kendisini iyileştireceğine güçlü bir imanı olmasaydı, böyle bir hareketi yerine getiremezdi. Bugün Rab benden hangi konuda imanla yürümemi istiyor?

 
Mujde.org