Yalnızca işin sonucuna önem veren kişi, bilge değildir. ışlerin gelişme süreci boyunca bize bilgelik ve öğüt veren Tanrı’yı tanımak daha önemlidir.
Bana hangi öğütler verilmektedir?
11, 12. ayetler: Vaiz, hızlı koşanın yarışı kazanmadığını söyler. Yiğit, her savaşta galip gelmez. Başarılı ya da başarısız olmak, insanın bilgeliğine ve gücüne bağlı değildir. ınsan var gücüyle çalıştığı halde hedefe ulaşmayabilir. Çevremizde, ansızın gelen felaketlerden dolayı sıkıntı çekenlere rastlarız. ınsanın ölümü ve yaşamı, mutluluğu ve acıları Tanrı’nın elindedir. Bu yüzden kişinin kendi gücüne güvenip kibirlenmesi doğru değildir. Zayıflığını ya da güçsüzlüğünü de saplantı haline getirip aşağılık kompleksine kapılmamalıdır. Başarıyı ya da başarısızlığı gözümüzde büyütmemeli ve ansızın gelen felaketleri saplantı haline getirmemeliyiz. Yapmamız gereken, bize öğüt ve bilgelik veren Tanrı’yı tanımaya gayret etmektir.
13-18. ayetler: Bilgelik silahtan güçlüdür. Güçlü olmayan, ama bilge olan kişi kendi topluluğunu, ailesini ve ülkesini kurtarabilir. Yoksul ve eğitim görmemiş kişi, Tanrı’nın sözüyle, O’nun verdiği bilgeliğe dayanarak yaşarsa başkalarının hayatını kurtarabilir. Ama Tanrı’nın bilgeliğiyle yaşamayan akılsız kişi, Tanrı’nın işlerini engelleyebilir ve zarar verebilir. Vaiz, kenti kurtaran yoksul insanı hiç kimsenin hatırlamadığını anlatıyor. Yoksul olduğundan dolayı onun bilgeliği de küçümsenmişti. Hiç kimse yoksul insanın sözüne kulak vermez. Ama bilgenin sessizce söylediği sözler, akılsızlar arasındaki önderin bağrışından iyidir. Kişinin yoksulluğundan dolayı bilgeliğini küçümseyip güçlü ve varlıklı olanları üstün görüyor muyum?
Dua: Tanrım, bugünü dünyanın gücüne değil, senin verdiğin bilgeliğe dayanarak geçirmek istiyorum.
|