Rab'bin Kulu, Ulusların Işığı

Yeşaya 49:1-7

1  Ey kıyı halkları, işitin beni, Uzaktaki halklar, iyi dinleyin. RAB beni ana rahmindeyken çağırdı, Annemin karnındayken adımı koydu.
2  Ağzımı keskin kılıç yaptı, Elinin gölgesinde gizledi beni. Beni keskin bir ok yaptı, Kendi ok kılıfına sakladı.
3  Bana, "Kulumsun, ey İsrail, Görkemimi senin aracılığınla göstereceğim" dedi.
4  Ama ben, "Boşuna emek verdim" dedim, "Gücümü boş yere, bir hiç için tükettim. RAB yine de hakkımı savunur, Tanrım yaptıklarımın karşılığını verir."
5  Kulu olmam için, Yakup soyunu kendisine geri getirmem, İsrail'i önünde toplamam için Rahimde beni biçimlendiren RAB şimdi şöyle diyor: -O'nun gözünde onurluyum, Tanrım bana güç kaynağı oldu.-
6  "Yakup'un oymaklarını canlandırmak, Sağ kalan İsrailliler'i geri getirmek için Kulum olman yeterli değil. Seni uluslara ışık yapacağım. Öyle ki, kurtarışım yeryüzünün dört bucağına ulaşsın."
7  İnsanların hor gördüğüne, Ulusların iğrendiğine, Egemenlerin kulu olana İsrail'in Kurtarıcısı ve Kutsalı RAB diyor ki, "Seni seçmiş olan İsrail'in Kutsalı sadık RAB'den ötürü Krallar seni görünce ayağa kalkacak, Önderler yere kapanacak."


Tanrı'nın ayetlerdeki kimliği:


1,5b: RAB, 'kulu' aracılığıyla görkemini göstermek için onu ana rahminde yaratmadan önce İsrail ve tüm dünyayı kurtaracak tasarısını hazırlamıştı. Kurtuluşumun RAB tarafından bu kadar özenle planlanmış olması beni harika bir şekilde yüreklendirmelidir. Benimle bu kadar ilgilenen Rabbim varken hâlâ baş edemem diye korktuğum bir şey var mı?

2,3: RAB 'kulunu' hem çağırır hem de görevini iyi bir şekilde yerine getirebilmesi için ona gereken eğitimi verir. RAB'bin keskin kılıçla ok gibi yetiştirdiği kulunun ağzından çıkan sözler ise yetkin (Mat.7:29) ve şaşırtıcıydı (Mat.22:22). Görevimi isteğine göre yerine getirebilmem için her gün kutsal sözle beni eğiten RAB'bin yönlendirişine sevinçle öncelik veriyor muyum?

Bana hangi öğütler verilmektedir?

4,5b: RAB'bin 'kulu', İsrail'i RAB'be döndürmek için ellinden gelenin en iyisini yaptığı halde sonuç pek tatmin edici değildi. Fakat O, RAB'bin onun hakkını savunacağını düşünerek yeniden işe koyulur. Bugünlerde herhangi bir verim alamadığım için üzülüyor uyum? Usanmadan iyilik yapmaya devam edersem mevsiminde biçerim (Gal.6:9)!

6,7: Kulunun işi İsrail'in ötesine, yeryüzünün dört bucağına kadar ulaşsın diye RAB, onu ulusların ışığı yaptı. Tüm uluslar bu ışığa bakarak kurtuluşa kavuşacaktır. Henüz RAB'be dönmemiş insanlara RAB'bin ışığı göstermek için ben bugün ne yapabilirim?

 
Mujde.org