Yalnız Yahve Tanrı



Mısır'dan Çıkış 18:1-12

1 Musa'nın kayınbabası Midyanlı Kâhin Yitro, Tanrı'nın Musa ve halkı İsrail için yaptığı her şeyi, RAB'bin İsrailliler'i Mısır'dan nasıl çıkardığını duydu.

2-3 Musa'nın kendisine göndermiş olduğu karısı Sippora'yı ve iki oğlunu yanına aldı. Musa, "Garibim bu yabancı diyarda" diyerek oğullarından birine Gerşom adını vermişti.

4 Sonra, "Babamın Tanrısı bana yardım etti, beni Firavun'un kılıcından esirgedi" diyerek öbürüne de Eliezer adını koymuştu.

5 Yitro Musa'nın karısı ve oğullarıyla birlikte Tanrı Dağı'na, Musa'nın konakladığı çöle geldi.

6 Musa'ya şu haberi gönderdi: "Ben, kayınbaban Yitro, karın ve iki oğlunla birlikte sana geliyoruz."

7 Musa kayınbabasını karşılamaya çıktı, önünde eğilip onu öptü. Birbirinin hatırını sorup çadıra girdiler.

8 Musa İsrailliler uğruna RAB'bin Firavun'la Mısırlılar'a bütün yaptıklarını, yolda çektikleri sıkıntıları, RAB'bin kendilerini nasıl kurtardığını kayınbabasına bir bir anlattı.

9 Yitro RAB'bin İsrailliler'e yaptığı iyiliklere, onları Mısırlılar'ın elinden kurtardığına sevindi.

10 "Sizi Mısırlılar'ın ve Firavun'un elinden kurtaran RAB'be övgüler olsun" dedi, "Halkı Mısır'ın boyunduruğundan O kurtardı.

11 Artık biliyorum ki, RAB bütün ilahlardan büyüktür. Çünkü onların gurur duyduğu şeylerin üstesinden geldi."

12 Sonra Tanrı'ya yakmalık sunu ve kurbanlar getirdi. Harun'la bütün İsrail ileri gelenleri, Musa'nın kayınbabasıyla Tanrı'nın huzurunda yemek yemeye geldiler.


Tanrı'nın ayetlerdeki kimliği:

10: Rab İsrailliler'i "Mısırlılar'ın ve firavunun elinden" kurtarmıştır. Bu ayetteki Mısırlılar'ın eli, İsrailliler'in yabancı bir ülkede oturması; firavunun eli de, inşaat için yapılan kölelik anlamındadır. Mısır'ın boyunduruğu ise, Mısır'dan çıkmaya çalışırken ortaya çıkan baskıyı anlatır. Tanrımız diri Tanrı'dır ve hiçbir şeyle kıyaslanamayacak bir güçle Kendi halkını kurtarmıştır.

11: Tanrı bütün ilahlardan büyüktür. Eski dönemlerde ülkeler arasındaki savaş, bu halkların taptığı ilahlarm savaşı olarak algılanırdı. Tanrı İsrailliler'e zulmedenlerle şahsen savaştı. Tanrı'nın Egemenliği'ni umut ederek yaşadığımızda aciz görünebiliriz. Ama dünyasal kibri hiçe sayan Tanrı, her zaman bizim yanımızdadır.

Bana hangi öğütler verilmektedir?

8: Musa kayınbabasına Tanrı'nın onları firavunun elinden nasıl kurtardığını anlattı. Bizi bulunduğumuz yere getiren Tanrı'nın merhametini bugün kiminle paylaşmalıyım?

11,12: Midyanlı kâhin Yitro, Musa'nın anlattıklarını dinledikten sonra, Tanrı'nın bütün ilahlardan büyük olduğunu söyleyip Tanrı'ya yakmalık sunu ve kurbanlar getirdi. Daha sonra İsrail'in ileri gelenleriyle Tanrı'nın huzurunda yemek yediler. Bunun gibi sıkı ilişkiler, Tanrı'yla yaşadığı ilişkiyi yaşantılarında itiraf edebilenler arasında oluyor.


 
Mujde.org