Antlaşmayla ilgili olarak, Yeremya Kitabı’nın en iyi açıklaması bu bölümdedir. 1-8. ayetlerde, halkın antlaşmadaki sözleri yerine getirmediği, 9-17. ayetlerde ise antlaşmanın bozulmasından dolayı lanetlenmeleri gerektiği dile getirilmektedir.
Tanrı’nın ayetlerdeki kimliği: 2-5. ayetler: Tanrı’nın, halkıyla Sina Dağı’nda yaptığı anlaşma, her okunduğunda dinleyen insanların yüreğini yeniliyordu. Antlaşmanın asıl içeriği, Tanrı’nın halkının antlaşmaya itaat ettiği sürece korunacak olmasıydı. Bu bölümün sonunda, Tanrı’yla halkı arasındaki ilişki tanımlanmaktadır. Tanrı, şartların yerine getirilmesi durumunda halkını koruyacağına dair ant içer. Rab, halkını Mı-sır’dan kurtarıp Kenan ülkesini vermişti. O, antlaşmanın Kendisine düşen kıs-mını sadakatle yerine getirmiştir. 9-13. ayetler: Bu ayetlerde yargının nedeni anlatılmaktadır. Halk Rab’be karşı isyan etmişti. ‘ısyan’ kelimesi, Yahuda halkıyla Yeruşalim’de yaşayanların Rab’bi bırakma konusunda birlikte düzen kurduklarını ifade etmektedir. Birkaç kuşaktan beri ısrail’in durumu buydu. Sonları geldiği halde Rab’be geri dönmeyi düşüneceklerine, gitgide putlara düşkünlükleri artıyordu. Bundan sonra onları bekleyen şey, yalnızca antlaşmanın lanetiydi.
Bana hangi öğütler verilmektedir?11-13. ayetler: Tanrı’nın kendi halkının duasını ve yakarışını artık yanıtlamaması korkunç bir durumdur. O, dualarımızı dinlemezse mahvoluruz! Rab benim duamı dinliyor mu? 14, 15. ayetler: Tanrı kararlarından geri dönmeyeceğini ilan eder. Rab’bin sevdikleri, artık O’nun çocuğu olma hakkını kaybediyorlardı. Kestikleri kurbanlar ve ettikleri dualar onları Rab’bin öfkesinden kurtaramayacaktı. Rab’bin çocuğu olma hakkını kaybeden biri miyim? 16, 17. ayetler: ‘Zeytin ağacı’, Yahuda’nın sahip olacağı esenliği simgeler. Ama Tanrı, dallarının kırılıp ateşe atılacağını açıklıyor. Tanrı’yla aramızdaki ilişkiyi gelişigüzel bir şey olarak düşünmemeliyiz. Unutmayalım ki, meyve vermeyenler kesilip ateşe atılacaktır. Dua: Rabbim, antlaşmaya sadık kalmam için beni güçlendir! |